Nieuws 2024

Oud West Friese dansgroep Weijdenes

Tijdens de bruiloft zal de Oud West Friese dansgroep Weijdenes verschillende dansen laten zien.

Het begon allemaal op het 40-jarig jubileum van het fanfarekorps “Ons Genoegen” uit Wijdenes. Daar demonstreerden een groep jongens en meisjes van de gymnastiekvereniging WSW (Wijdenesser Sportvereniging Wilskracht) een drietal oude dansen. Dat waren de Boerenschots, Donder in ’t Hooi en de Slaapmuts.In originele kostuums, die van familie of buren waren geleend, werd een succesvol optreden verzorgd.

Het doel van onze dansgroep is het bewaren van de oude Westfriese dansen in zijn meest originele vorm. Dit doen wij door middel van optredens. Onze dansgroep verzorgt, in wisselende samenstelling,  een kleurig en vrolijk optreden op markten en scholen, voor toeristen, in verzorgings- en verpleegtehuizen en bij diverse speciale gelegenheden.

Uitzending Expeditie Nederland

Op 19 februari heeft Expeditie Nederland een aflevering over bruiloften in Nederland uit gezonden.

Gert en Margriet vertellen hierin over hun eigen Boerebrulloft in Joure. Via de link kunt u deze uitzending terug zien, hun verhaal begint ongeveer bij minuut 24. Veel kijk plezier en tot ziens op de Boerebrulloft!

https://npo.nl/start/serie/expeditie-nederland/seizoen-3/expeditie-nederland_84/afspelen

Nieuws 2023

 

De Wieringer Dangsers

Tijdens de bruiloft zullen De Wieringer Dangsers verschillende dansen laten zien.

De dans- en klederdrachtgroep de Wieringer Dangsers werd opgericht in 1982. Dit ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van de Afsluitdijk, de dijk die Noord-Holland verbindt met de provincie Friesland. Maar al eerder werden ideeën geopperd een dansgroep op te richten. Op een bruiloft wenste het bruidspaar dat de gasten in Wieringer kledij zouden komen. Tot een ieders verrassing bleek dat mensen nog heel veel in de kast hadden liggen en het werd een ware boerenbruiloft. Enkelen van de aanwezigen vonden dat met zo’n prachtige schat iets gedaan zou moeten worden en opperden het idee een dansgroep op te gaan richten. Het feest rond de Afsluitdijk was een uitstekende gelegenheid om voor het eerst op te treden.


In de loop van haar bestaan is er binnen de dansgroep veel kennis opgedaan over de Wieringer klederdracht maar ook over wat er in vroeger dagen gedanst werd. Er is bovendien veel kledij uit vroeger dagen verzameld, waarmee de dansgroep ook in staat is een indrukwekkende kledingshow te verzorgen. Niet alleen door hun kleding vallen de Wieringer Dangsers op. Inmiddels is de dansgroep in het bezit van een uitgebreid repertoire aan dansen, waarmee zij een avondvullend programma kunnen verzorgen.

 

Friese Dravers

 

Om 13.30 uur zullen de Friese Dravers dit jaar weer hun beste beentje voor zetten in de Midstraat!

Lyts Mar Krigel

 

Om 14.30 uur zal Lyts mar Krigel in de Midstraat een demonstratie geven met pony's en jonge menners, jongens en meisjes tot 12 jaar. Het belooft een heus spektakel te worden!